Powered by Jasper Roberts - Blog

9/02/2010

Powidła śliwkowe







Proces przygotowania powideł śliwkowych jest trochę pracochłonny. Trzeba go podzielić na dwa dni. Ważne żeby użyć bardzo dojrzałych śliwek. Im mniej dojrzałe tym więcej cukru trzeba dodać i dłużej smażyć.

2 kg śliwek węgierek

2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
kilka goździków

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić i zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny. Gdy puszczą sok przełożyć go garnka, dodać pozostały cukier, cynamon, goździki i smażyć przez 1,5 godziny. Następnego dnia też smażyć przez 1,5 godziny.Gdy powidła staną się gęste napełnić nimi słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.


3 komentarze:

  1. Strasznie lubię powidła śliwkowe, ale moja Mama robi je nieco inaczej. Strasznie ciekaw jestem smaku Twoich. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą byc aromatyczne;) a to najbardziej lubię w konfiturach!
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Te powidła muszą być pyszne . Ja nadal czekam na te najlepsze śliwki na powiła tj. węgierki .
    Wtedy wypróbuję twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń