Powered by Jasper Roberts - Blog

11/09/2010

Owsiano-cytrusowe ciastka



Nie lubię wycinać ciastek. Zagniatanie, wycinanie, ciasto na dłoniach, pod paznokciami.. wszystko to bywa całkiem upierdliwe. Na szczęście z tymi ciastkami nie ma tego problemu. Ciasto wkłada się do zamrażalnika i potem tnie nożem. Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową, cytryną i odrobiną płatków owsianych (ale Wy możecie dodać do nich to na co tylko macie ochotę) to dobry pomysł dla wszystkich nas z awersją do wycinania i zagniatania.

125 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego
opakowanie cukru waniliowego
jajko
100 g mąki
5 łyżek płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
skórka starta z pomarańczy i cytryny (może być też limonka)

Utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera na gładką puszysta masę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć na papier pergaminowy lub folię i uformować wałek. Włożyć do zamrażalnika na pół h. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyjąć ciasto,kroić nożem na plastry o grubości cm. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, kłaść ciastka i piec 10 minut.


4 komentarze:

  1. Bardzo fajna sprawa, takie "cięte" ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrusowe smaki lubię niezmiernie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohh, nareszcie ktoś kto rozumie moją niechęć do ciastek z tego prozaicznego powodu! Zupełnie nie rozumiem skąd ludzie czerpią tyle przyjemności z ciągłego staczania walk z klejącym się ciastem, wałkiem i foremkami...
    Jak odcinane to biorę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No, chyba znalazłam typ na najbliższy weekend. Może nawet skuszę się na zrobienie ich dzisiaj. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń