Powered by Jasper Roberts - Blog

2/18/2011

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami




Minęło już trochę czasu od mojego ostatniego sałatkowego przepisu, więc czas na powrót do tego co smaczne i najbardziej naturalne. Truskawki i świeże liście młodego szpinaku to idealne połączenie. Z dodatkiem migdałów oraz odpowiedniego sosu sałatka ma wyjątkowo orzeźwiający smak i ładnie komponuje się na talerzu.

świeży szpinak
truskawki
migdały lub orzechy pecan

sos:
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka octu balsamicznego z aromatem leśnym np. montosco (opcjonalnie)
łyżka miodu
1/4 szklanki oliwy
pieprz


Liście szpinaku umyć i wysuszyć. Truskawki pokroić, orzechy lub migdały prażyć na patelni (około 3-4 minut) aby zrobiły się bardziej chrupkie. Składniki sosu połączyć i polać po liściach i truskawkach. Na wierzch posypać orzechy.

6 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie i jeszcze mocniej tęsknię do maja, by cieszyć się taką sałatką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcie! Wygląda to wszystko bardzo świeżo i soczyście. Na pewno smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie takie polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosto i pysznie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis!:) Bardzo cenie sobie zdrową żywność. Dopiero co widziałam w sklepie truskawki, chyba zrobię z nich Twoją sałatkę. :)

    OdpowiedzUsuń