Powered by Jasper Roberts - Blog

12/30/2011

Pierogi z soczewicą i chili







Mam nadzieję, że po Świętach nie macie dość pierogów - te dzisiejsze będą zupełnie inne. Przepis na ciasto (bardzo miękkie i smaczne) pochodzi z Kwestii Smaku, a farsz to jeden z tych spontanicznych kulinarnych pomysłów, które okazują się bardzo trafione. Oprócz soczewicy i chili moje pierogi zawierają też mięso mielone, ale nie jest to konieczny dodatek.


Ciasto:
300 g mąki
250 ml gorącej wody
30 g masła
szczypta soli

Farsz:
szklanka czerwonej soczewicy
czerwona cebula
250 g mielonego mięsa
czosnek
czerwona papryczka chili
łyżka koncentratu pomidorowego
pół czerwonej papryki
świeża bazylia
sól

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać gorącą wodę z masłem. Wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
Soczewicę gotować aż stanie się miękka (około 15 minut). W międzyczasie usmażyć mięso na patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, papryki. Dusić przez kilka minut i dodać koncentrat, bazylię i doprawić solą. 
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka (szklanką lub kieliszkiem), napełnić farszem i zlepić. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 7-10 minut. Podawać ze smażoną cebulą, kwaśną śmietaną i sosem chili.
 

20 komentarzy:

  1. W którym momencie łączysz soczewicę z resztą farszu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco. Dawno nie robiłam pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja przecudnie! Musze sie w koncu za nie zabrac, bo przymierzam sie i przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podobają, takie pierogi z soczewicą widnieją na mojej liście dań do zrobienia na pcozątku roku. A do tego świetnie przyprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, ciekawe.
    LEcz nie ma co się ciekawić, trzeba spróbować :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Super zdjęcia. Uwielbiam soczewicę i pikantne jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, fajna, oryginalna alternatywa na pierogi :)
    Mówiłam Ci już, Pat, że u w i e l b i a m Twoje zdjęcia?

    Ściskam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię pierogi i to bardzo,a takich z dodatkiem masła do ciasta jeszcze nie robiłam.Muszą być niesamowicie delikatne i miękkie.
    Soczewica również wedle mojego gustu;)
    Pozdrawiam serdecznie!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie próbowałam pierogów z farszem z soczewicy... Chyba najwyższy czas spróbować, bo na Twoich zdjęciach wyglądają "przesmacznie" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyjątkowo smakowita kompozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie pierogow nigdy dosc i te Twoje tez bym sobie zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś też lepiłam. :D
    Jeju, ale Twoje wyglądają niesamowicie smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczne nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za miłe komentarze:) Marek - soczewicę dodaję od razu jak się ugotuję a mięso jest już podsmażone.

    OdpowiedzUsuń
  15. smakowicie sie prezentują.
    podoba mi się to innowacyjne nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej, cudne. Mogę zapożyczyć do styczniowej Pierogarni?

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam jeszcze nigdy pierogów z soczewicą. Twoje wyglądają pysznie, a ta czerwona cebulka na wierzchu super dopełnia całość:)

    OdpowiedzUsuń
  18. sliczne! Nadzienie soczewicowe to jeden z klasyków kuchni polskiej, często się przewija w starszych ksiązkach kucharskich. Sama jutro będę działac z soczewicą - kotleciki w planach :)

    Pozdrawiam ciepło!

    PS Aha, robię porządki linkowe i nadrabiając zalełości umieszczam Twoje śliczności u mnie.

    OdpowiedzUsuń