Powered by Jasper Roberts - Blog

6/02/2012

Orzechowa tarta z mascarpone i truskawkami





Pyszna letnia orzechowa tarta z mascarpone i truskawkami, wymyślona i przyrządzona zupełnie spontanicznie. Chociaż pogoda w ostatnich dniach nikomu chyba nie sprawiała przyjemności, taka tarta pozwoli od razu o tym zapomnieć.
Przy okazji: zapraszam do obejrzenia mojej nowej strony internetowej www.patography.pl, na której będą pojawiać się wyłącznie moje jedzeniowe zdjęcia:)


Kruche ciasto z tego przepisu + 50 g orzechów włoskich zmielonych w blenderze.

Nadzienie:

100 ml śmietany kremówki
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 g białej czekolady

truskawki

Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę do tarty.Włożyć do lodówki na godzinę. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. W miedzy czasie, przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać mascarpone, cukier i czekoladę. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć truskawki.

12 komentarzy:

  1. proszę, nie kuś!
    o kurczę... jakie rarytasy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! :)
    Piękne zdjęcia i fajne napisy na nich:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebiański deser! Na taką deszczową pogodę w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madzia6/02/2012

    Wow! Te zdjęcia są naprawdę pięknę, od razu robię się głodna:))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak letnio i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/07/2012

    A czy moge zastapic serek mascarpone jakims innym?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, możesz go zastąpić serkiem kremowym lub ricottą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się ta tarta wyjątkowo zachęcająco :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. fiu fiu jakiś ładny blog Pat ; )

    OdpowiedzUsuń