Powered by Jasper Roberts - Blog

11/08/2014

Bezglutenowe brownie na mące jaglanej z masłem orzechowym







Zaczęły się już paskudne listopadowe dni, na które jedynym panaceum jest brownie prosto z piekarnika. Wyjątkowo zdrowe, bo robione na bogatej w witaminy mące jaglanej. Tak jakby. W moim przypadku "mąka" to nic innego jak zmielona w blenderze kasza jaglana (wiele przepisów sugeruje dodanie do ciasta ugotowanej i zblendowanej kaszy, ale nie byłam pewna czy takie ciasto nie wyjdzie za rzadkie). Do ciasta dodałam dojrzałego banana, dzięki któremu nie potrzebna była już duża ilość cukru. Polewa to nic innego jak roztopione pół tabliczki czekolady, posypane orzechami. Brownie wyszło mokre, baaardzo czekoladowe i absolutnie pyszne, a dzięki mojej mące zyskało głębszy, orzechowo-słodkogorzki smak.



pół szklanki kaszy jaglanej (zmielonej w blenderze na mąkę)
1 tabliczka czekolady deserowej
1 tabliczka czekolady gorzkej
100 g masła
2 łyzki gorzkiego kakao
2 jajka
1 dojrzały banan
5 łyżek cukru
kilka łyżeczek masła orzechowego (według uznania)



Czekolady rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej lub garnku z grubym dnem, odstawić do wystygnięcia. Banana rozgnieść na papkę, dodać jajka i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać rozpszuszczoną czekoladę, wymieszać i dodać mąkę. Masę wylać na formę, miejscami nałożyć łyżeczką masło orzechowe. Piec 40 minut w 170 stopniach. 




4 komentarze:

  1. świetne:) brownie jest najlepsze ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to przepiękne! :) Już tylko patrząc na zdjęcia wyobrażam sobie ten obłędnie czekoladowy, intensywny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę obłędnie, chyba każdy skusiłby się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń