Powered by Jasper Roberts - Blog

11/30/2014

Ciasto bananowe z żurawiną i lukrem









Ciasto z serii "wkładasz wszystko do miski i już". Przygotowanie go zajmuje raptem parę minut, a po wyjęciu z piekarnika jest mokre i bardzo smaczne. Najważniejsza rzecz to użyć baaardzo dojrzałych bananów - im czarniejsze tym lepsze. Nie podawałam przepisu na lukier, bo to po prostu utarty cukier puder z sokiem z cytryny, (ale czekoladowa polewa na pewno sprawdziłaby się równie dobrze). Żurawina i kardamon nadają ciastu trochę "świąteczny" smak, więc jeśli szukacie już łatwych przepisów na święta to warto o nim pamiętać. Można też zrobić wersję w foremkach do muffinek i dać komuś na prezent mikołajkowy.


Banany rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i miękkie masło. Wymieszać za pomocą miksera. Wsypać mąkę z proszkiem, sodą i kardamonem. Na końcu dodać żurawinę. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez godzinę.



5 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie :D
    Urocza zastawa stołowa :]
    Zapraszam: https://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się obłędnie pysznie!! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie się prezentuje to ciacho.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z żurawiną musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń