Powered by Jasper Roberts - Blog

11/23/2014

Drożdżowy warkocz z marmoladą z pigwy







To co widzicie na zdjęciach powyżej to już drugi drożdżowy warkocz, który zrobiłam w tym miesiącu. Po pierwsze, robienie ich jest całkiem wciągające... a po drugie, chciałam wypróbować innego rodzaju nadzienie. Użyłam marmolady z pigwy,którą dostałam w prezencie, ale można użyć dosłownie czegokolwiek. Myślę, że z cynamonem, orzechami i rodzynkami byłby równie smaczny. W wariancie świątecznym, z makiem lub żurawiną, na pewno też. Ciasto jest bardzo plastyczne i ma idealną konsystencję, dlatego łatwo jest z niego zrobić coś, co wygląda ładnie.


0,5kg mąki
7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
0,5 szklanki ciepłego mleka
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 żółtko
150 g masła

marmolada z pigwy 



Do dużej miski wlać ciepłe mleko, wsypać drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakies 10-15 minut do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu wsypać mąkę, cukier, jajka i miękkie masło. Wyrabiać rękami lub  mikserem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na około 2 godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować ulubioną marmoladą i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po wystudzeniu posmarować lukrem.




5 komentarzy:

  1. rewelacja bardzo lubię drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby prosty, ale znacznie ciekawszy smakowo dzięki marmoladzie z pigwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on jest piękny! Chętnie bym kawałeczek zjadła. Super.Kocham drożdżowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń