Powered by Jasper Roberts - Blog

11/12/2014

Recenzja książki "Pysznie bez Glutenu"










Niedawno miałam przyjemność dostać od wydawnictwa Muza SA egzemplarz recenzencki książki "Pysznie bez Glutenu" Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej. Ponieważ książka już niedługo trafi do księgarń najwyższy czas na recenzję!

Najpierw sprawy estetyczne: ksiażka jest bardzo ładnie wydana, zdecydowanie ładniej niż znaczna większość polskich książek kulinarnych. Bardzo ładne zdjęcia Gosi Wieruszewskiej prezentują się świetnie w przejrzystym i atrakcyjnym układzie graficznym. Niektóre fotografie ozdobione są bardzo fajnymi ilustracjami (możecie je zobaczyć na jednym ze zdjęć powyżej) autorstwa Joanny Wieruszewskiej. Pod względem graficznym "Pysznie bez Glutenu" stoi na bardzo wysokim poziomie i po prostu przyjemnie jest na tą książkę patrzeć.

Przepisy Bober-Bruijn podzieliła na trzy kategorie („Coś na ząb”, „Obiady” i „Słodkości”), a na każdym z nich widnieje pomocna skala trudności. Wśród wielu prezentowanych dań było kilka, które bardzo mnie zainteresowały. Foccacia (apetyczny włoski placek), labneh (ser z jogurtu), bezglutenowy beszamel, tarta jaglana oraz nachosy to kilka dań z repertuaru Bober-Bruijn, które na pewno wypróbuję.

Jedyna rzecz, której moim zdaniem w "Pysznie bez Glutenu" brakuje, to przepisy na bezglutenowy chleb i makaron (przepisy na dania z makaronem proponują po prostu kupno bezglutenowego makaronu w sklepie, więc zwolennicy przygotowywania wszystkiego samemu będą zawiedzeni). Nie jest to jednak ogromny minus. Książka zawiera wiele przepisów na apetyczne wypieki, ciasta, torty, sałatki, koktajle, śniadania, obiady itd. Myślę, że "Pysznie bez Glutenu" ma wiele do zaoferowania nie tylko chorym na celiakię, ale również wszystkim tym, którzy lubią zjeść coś smacznego i zdrowego.

"Pysznie bez Glutenu" pojawi się w księgarniach 19 listopada.


4 komentarze:

  1. Ciekawa publikacja, widać od jakiegoś czasu, że bezgluten wchodzi do mainstreamu. Będę wypatrywać książki w księgarniach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję tą książkę na listę;) Bo mocno przyglądam się ostatnio diecie bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Książka wygląda naprawdę ładnie, a przepisy, które wymieniłaś też brzmią apetycznie:) Poszukam jej w mojej księgarni:)
    Pozdrawiam!:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy11/26/2014

    Mam! Pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z recenzją. A konkretnie z zarzutem, że autorki proponują kupno makaronu bezglutenowego w sklepie. Po co wywarzać otwarte drzwi? W Tradycyjnych "glutenowych" przepisach na np. spagetti czy carbonarę proponuje się makarony sklepowe ;-) Pomysły są świetne i zaskakujące proste. Dla mnie to zaleta bo w kuchni nie czuję się zbyt pewnie.
    AgaWJ

    OdpowiedzUsuń