Powered by Jasper Roberts - Blog

11/30/2014

Ciasto bananowe z żurawiną i lukrem









Ciasto z serii "wkładasz wszystko do miski i już". Przygotowanie go zajmuje raptem parę minut, a po wyjęciu z piekarnika jest mokre i bardzo smaczne. Najważniejsza rzecz to użyć baaardzo dojrzałych bananów - im czarniejsze tym lepsze. Nie podawałam przepisu na lukier, bo to po prostu utarty cukier puder z sokiem z cytryny, (ale czekoladowa polewa na pewno sprawdziłaby się równie dobrze). Żurawina i kardamon nadają ciastu trochę "świąteczny" smak, więc jeśli szukacie już łatwych przepisów na święta to warto o nim pamiętać. Można też zrobić wersję w foremkach do muffinek i dać komuś na prezent mikołajkowy.


Banany rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i miękkie masło. Wymieszać za pomocą miksera. Wsypać mąkę z proszkiem, sodą i kardamonem. Na końcu dodać żurawinę. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez godzinę.



11/23/2014

Drożdżowy warkocz z marmoladą z pigwy







To co widzicie na zdjęciach powyżej to już drugi drożdżowy warkocz, który zrobiłam w tym miesiącu. Po pierwsze, robienie ich jest całkiem wciągające... a po drugie, chciałam wypróbować innego rodzaju nadzienie. Użyłam marmolady z pigwy,którą dostałam w prezencie, ale można użyć dosłownie czegokolwiek. Myślę, że z cynamonem, orzechami i rodzynkami byłby równie smaczny. W wariancie świątecznym, z makiem lub żurawiną, na pewno też. Ciasto jest bardzo plastyczne i ma idealną konsystencję, dlatego łatwo jest z niego zrobić coś, co wygląda ładnie.


0,5kg mąki
7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
0,5 szklanki ciepłego mleka
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 żółtko
150 g masła

marmolada z pigwy 



Do dużej miski wlać ciepłe mleko, wsypać drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakies 10-15 minut do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu wsypać mąkę, cukier, jajka i miękkie masło. Wyrabiać rękami lub  mikserem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na około 2 godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować ulubioną marmoladą i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po wystudzeniu posmarować lukrem.




11/16/2014

Cannelloni z dyniowym farszem i sosem serowym











Należę do osób, którym i tak zawsze jest zimno, więc dni takie jak dzisiejszy sprawiają, że chcę tylko zaszyć się w domu i gotować. Na przykład cannelloni z farszem z dyni i parmezanu. Wiem, że cannelloni zwykle raczej "leżą", jednak postawione pionowo wyglądały tak ładnie, że nie mogłam się powstrzymać


Opakowanie makaronu cannelloni
100 g orzechów włoskich

Sos pomidorowy z tego przepisu

Farsz:
2 szklanki pokrojonej dyni (około 500 g)
1/3 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki startego parmezanu
pół łyżeczki cukru brązowego 
szczypta chili
s&p

Dynię upiec w piekarniku (180 stopni, około 15 minut), wystudzić. Przełożyć do blendera, wsypać parmezan, cukier i wlać kremówkę, zmiksować na gładką masę i doprawić.

Sos serowy:
pół szklanki jogurtu naturalnego
świeżo starty parmezan
kawałek gorgonzoli
kilka łyżek śmietany kremówki
1 ząbek czosnku

Jogurt  podgrzać w garnku, dodać czosnek, gorgonzolę, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić parmezan.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną. Na dno wlać sos pomidorowy. Rurki napełnić farszem i ustawić na sztorc na dnie naczynia. Zalać sosem serowym, posypać startym parmezanem i orzechami, piec około 40 minut.



11/12/2014

Recenzja książki "Pysznie bez Glutenu"










Niedawno miałam przyjemność dostać od wydawnictwa Muza SA egzemplarz recenzencki książki "Pysznie bez Glutenu" Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej. Ponieważ książka już niedługo trafi do księgarń najwyższy czas na recenzję!

Najpierw sprawy estetyczne: ksiażka jest bardzo ładnie wydana, zdecydowanie ładniej niż znaczna większość polskich książek kulinarnych. Bardzo ładne zdjęcia Gosi Wieruszewskiej prezentują się świetnie w przejrzystym i atrakcyjnym układzie graficznym. Niektóre fotografie ozdobione są bardzo fajnymi ilustracjami (możecie je zobaczyć na jednym ze zdjęć powyżej) autorstwa Joanny Wieruszewskiej. Pod względem graficznym "Pysznie bez Glutenu" stoi na bardzo wysokim poziomie i po prostu przyjemnie jest na tą książkę patrzeć.

Przepisy Bober-Bruijn podzieliła na trzy kategorie („Coś na ząb”, „Obiady” i „Słodkości”), a na każdym z nich widnieje pomocna skala trudności. Wśród wielu prezentowanych dań było kilka, które bardzo mnie zainteresowały. Foccacia (apetyczny włoski placek), labneh (ser z jogurtu), bezglutenowy beszamel, tarta jaglana oraz nachosy to kilka dań z repertuaru Bober-Bruijn, które na pewno wypróbuję.

Jedyna rzecz, której moim zdaniem w "Pysznie bez Glutenu" brakuje, to przepisy na bezglutenowy chleb i makaron (przepisy na dania z makaronem proponują po prostu kupno bezglutenowego makaronu w sklepie, więc zwolennicy przygotowywania wszystkiego samemu będą zawiedzeni). Nie jest to jednak ogromny minus. Książka zawiera wiele przepisów na apetyczne wypieki, ciasta, torty, sałatki, koktajle, śniadania, obiady itd. Myślę, że "Pysznie bez Glutenu" ma wiele do zaoferowania nie tylko chorym na celiakię, ale również wszystkim tym, którzy lubią zjeść coś smacznego i zdrowego.

"Pysznie bez Glutenu" pojawi się w księgarniach 19 listopada.


11/08/2014

Bezglutenowe brownie na mące jaglanej z masłem orzechowym







Zaczęły się już paskudne listopadowe dni, na które jedynym panaceum jest brownie prosto z piekarnika. Wyjątkowo zdrowe, bo robione na bogatej w witaminy mące jaglanej. Tak jakby. W moim przypadku "mąka" to nic innego jak zmielona w blenderze kasza jaglana (wiele przepisów sugeruje dodanie do ciasta ugotowanej i zblendowanej kaszy, ale nie byłam pewna czy takie ciasto nie wyjdzie za rzadkie). Do ciasta dodałam dojrzałego banana, dzięki któremu nie potrzebna była już duża ilość cukru. Polewa to nic innego jak roztopione pół tabliczki czekolady, posypane orzechami. Brownie wyszło mokre, baaardzo czekoladowe i absolutnie pyszne, a dzięki mojej mące zyskało głębszy, orzechowo-słodkogorzki smak.



pół szklanki kaszy jaglanej (zmielonej w blenderze na mąkę)
1 tabliczka czekolady deserowej
1 tabliczka czekolady gorzkej
100 g masła
2 łyzki gorzkiego kakao
2 jajka
1 dojrzały banan
5 łyżek cukru
kilka łyżeczek masła orzechowego (według uznania)



Czekolady rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej lub garnku z grubym dnem, odstawić do wystygnięcia. Banana rozgnieść na papkę, dodać jajka i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać rozpszuszczoną czekoladę, wymieszać i dodać mąkę. Masę wylać na formę, miejscami nałożyć łyżeczką masło orzechowe. Piec 40 minut w 170 stopniach. 




11/02/2014

Zupa krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym







Pomimo ładnej pogody w ostatnich dniach, wieczory są już bardzo chłodne. Dlatego najlepszym planem na listopadowy wieczór jest zaszyć się gdzieś z wciągającą książką i miską gorącej zupy dyniowej (koniecznie z mlekiem kokosowym!).


500 g upieczonej dyni bez skóry (30 minut w 180 stopniach)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
1 papryczka chili
1 jabłko
2 marchewki
1 por
400 ml mleka kokosowego
 sól i pieprz


Podgrzać olej w garnku, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, imbir i pokrojoną na pół, wypestkowaną paprykę chili. Smażyć przez minutę.Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, marchewkę i pora. Smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać upieczoną dynię, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał około 2 cm ponad poziom warzyw. Gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż warzywa staną się miękkie. Zmiksować na gładkie puree  i włać mleko kokosowe.