Powered by Jasper Roberts - Blog

12/07/2014

Dyniowe risotto z suszonymi pomidorami







To już ostatnie podrygi dyni w tym sezonie, dlatego wykorzystuję ją kiedy tylko mogę. Dzisiaj, oprócz marynowania, użyłam jej do pysznego risotto. Do ryżu dodałam puree z upieczonej i zmiksowanej dyni muscat (to moja ulubiona). Dla przełamania smaku wrzuciłam kilka suszonych pomidorów. Z 400g ryżu wyszła spora porcja risotto - dla mniej więcej czterech osób.

1 kg dyni* 
400 g ryżu do risotto
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 litr bulionu
1 cebula
2 ząbki czoasnku
pomidory suszone (kilka, ilość wg uznania)
2 łyżeczki masła
starty parmezan, około 1/2 szklanki
3 łyżki cukru brązowego
s&p

*Dynię pokroić na części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 1 godzinę. Dynię po ostudzeniu docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładki mus.

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, wsypać ryż. Smażyć do czasu ,aż ryż zrobi się szklisty, następnie dodać wino. Mieszać, a gdy wyparuje wlać chochlę gorącego bulionu (mieszać cały czas, ryż musi wypić bulion). Czynność należy powtarzać do momentu, aż ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu (powinno to zająć 20 – 30 minut). Następnie partiami dodawać puree z dyni, na końcu wrzucić pokrojone pomidory, cukier i parmezan. Doprawić solą i pieprzem.