Powered by Jasper Roberts - Blog

3/26/2015

Jajka faszerowane pastą z awokado i suszonymi pomidorami






O tej porze roku przepisów na jajka pojawia się tyle, że może być trudno się na któryś zdecydować. Ja najbardziej lubię te proste i apetyczne przepisy. Jajka, które łatwo jest przyrządzić... i których łatwo w razie czego przygotować więcej:) Takie właśnie są jajka z suszonymi pomidorami i pastą z awokado. Spróbujcie koniecznie!

4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kremowego serka (np. Philadelphia)
1 łyżeczka gęstego jogurtu
pół łyżeczki musztardy dijon
3 suszone pomidory
pół ząbka czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
szczypiorek
kiełki do dekoracji

Z jajek wyciąć środek (ma powstać łódeczka). Wyciętą część posiekać w kostkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i drobno pokroić. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i dodać posiekany czosnek.

W miseczce połączyć wycięte i posiekane jajka, pokrojone pomidory, czosnek, awokado, serek, jogurt i szczypiorek. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na talerzu. Udekorować kiełkami.






1 komentarz:

  1. Anonimowy4/01/2015

    Fajne, robiłam podobne i smakowały świetnie!

    OdpowiedzUsuń