Powered by Jasper Roberts - Blog

3/14/2015

Jajka zapiekane z jarmużem i pomidorami





Jarmuż - bohater dzisiejszego przepisu! To dzięki niemu z pozoru zwykłe danie zamieni się w coś super zdrowego. Upieczone pomidory, żółtka rozpływające się na chrupiący jarmuż, czosnkowy aromat. Gra smaków, aromatów i struktur. Takie połączenie nazywam idealnym :)

Ten i kilka innych moich przepisów, na dania z jajkami w roli głównej znajdziecie w marcowym wydaniu miesięcznika Skarb :)

5 średniej wielkości liści jarmużu
2 jajka
3 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
3 pieczarki
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 garść czarnych oliwek
sól i pieprz


Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i połowę pokrojnych na pół pomidorków koktajlowych, posolić i dodać szczyptę cukru i oliwki. Chwilę smażyć, aż sos zgęstnieje. Na dno żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy, ułożyć liście jarmużu, pokrojone pieczarki i plasterki szynki. Piec początkowo przez 15 minut w 180 stopniach, następnie wbić jajka, posolić i zapiekać jeszcze do momentu, aż białka się zetną.


2 komentarze:

  1. Świetny przepis. Sama mam jarmuż i chętnie przygotuję coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzia3/15/2015

    Właśnie wdziałam te zdjęcia w Skarbie i od razu zajrzałam tutaj! Wszystkie są cudne!:)
    Pozdrawiam!:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń