Powered by Jasper Roberts - Blog

12/18/2015

Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i ciecierzycy








Zanim wszyscy zajmiemy się Świątecznymi daniami, warto przypomnieć sobie o rozgrzewających zupach kremach. Dynia to królowa tego rodzaju zup - wypada świetnie w bardzo różnych kombinacjach. Ze świeżym imbirem, ciecierzycą, chrupiącymi orzechami i grzankami smakuje doskonale!


około 1 kg dyni ze skórą
1 marchewka
puszka ciecierzycy
1 mała czerwona cebula
świeży imbir (około 2 cm)
tymianek i szałwia
ząbek czosnku
2 szklanki wody
sól
pieprz
oliwa

do podania:
grzanki z serem
orzechy pecan

Dynię pokroić, usunąć włókna z wnętrza i pestki, obrać ze skóry. Wrzucić na blachę do pieczenia, dodać pokrojoną marchew. Wlać oliwę, posypać solą. Piec przez 10-15 minut w 180 stopniach, następnie wyjąć z piekarnika, zamieszać i dodać odsączoną ciecierzycę. Piec jeszcze 10 minut.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, imbir i  czosnek. Po około 5 minutach wlać wodę i wrzucić upieczone warzywa. Zagotować, zmiksować i doprawić przyprawami.
Podawać z grzankami i pokruszonymi orzechami. Po wierzchu polać oliwą i posypać ziołami.

2 komentarze:

  1. super, w dzisiejszą pluchę byłaby jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń