Powered by Jasper Roberts - Blog

3/26/2015

Jajka faszerowane pastą z awokado i suszonymi pomidorami






O tej porze roku przepisów na jajka pojawia się tyle, że może być trudno się na któryś zdecydować. Ja najbardziej lubię te proste i apetyczne przepisy. Jajka, które łatwo jest przyrządzić... i których łatwo w razie czego przygotować więcej:) Takie właśnie są jajka z suszonymi pomidorami i pastą z awokado. Spróbujcie koniecznie!

4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kremowego serka (np. Philadelphia)
1 łyżeczka gęstego jogurtu
pół łyżeczki musztardy dijon
3 suszone pomidory
pół ząbka czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
szczypiorek
kiełki do dekoracji

Z jajek wyciąć środek (ma powstać łódeczka). Wyciętą część posiekać w kostkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i drobno pokroić. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i dodać posiekany czosnek.

W miseczce połączyć wycięte i posiekane jajka, pokrojone pomidory, czosnek, awokado, serek, jogurt i szczypiorek. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na talerzu. Udekorować kiełkami.






3/22/2015

Pieczone bataty, marchewki & buraki z jogurtowym sosem i harrisą







Dziś będzie bardzo prosto i błyskawicznie. Jedyne co musicie zrobić to pokroić warzywa, wrzucić do piekarnika i wymieszać składniki sosu. Efekt będzie taki, że oszalejecie na punkcie tego dania! :)
Buraki pieką się najdłużej dlatego pokrójcie je cieniej niż bataty. Możecie użyć swoich ulubionych warzyw lub tych , które macie akurat pod ręką. Ale nie rezygnujcie z batatów. Ich smak po upieczeniu jest obłędny!

2 bataty
2 buraki
2 marchewki*
płatki chili
sól gruboziarnista
pieprz cytrynowy
tymianek suszony

*ilość warzyw zależy od Was

Sos:
150 g gęstego jogurtu
sok z ćwiartki cytryny
pół łyżeczki harrisy
szczypta soli
1 ząbek czosnku

Warzywa dokładnie umyć, nie obierać. Marchewki pokroić w słupki a resztę w plasterki. Ułożyć w formie do pieczenia i podlać oliwą z oliwek z drugiego tłoczenia. Posypać przyprawami, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 25-30 minut, miesząc co jakiś czas. 
Składniki sosu połączyć, dodać ewentualnie trochę miodu jeśli sos okaże się zbyt ostry.




3/14/2015

Jajka zapiekane z jarmużem i pomidorami





Jarmuż - bohater dzisiejszego przepisu! To dzięki niemu z pozoru zwykłe danie zamieni się w coś super zdrowego. Upieczone pomidory, żółtka rozpływające się na chrupiący jarmuż, czosnkowy aromat. Gra smaków, aromatów i struktur. Takie połączenie nazywam idealnym :)

Ten i kilka innych moich przepisów, na dania z jajkami w roli głównej znajdziecie w marcowym wydaniu miesięcznika Skarb :)

5 średniej wielkości liści jarmużu
2 jajka
3 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
3 pieczarki
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 garść czarnych oliwek
sól i pieprz


Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i połowę pokrojnych na pół pomidorków koktajlowych, posolić i dodać szczyptę cukru i oliwki. Chwilę smażyć, aż sos zgęstnieje. Na dno żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy, ułożyć liście jarmużu, pokrojone pieczarki i plasterki szynki. Piec początkowo przez 15 minut w 180 stopniach, następnie wbić jajka, posolić i zapiekać jeszcze do momentu, aż białka się zetną.


3/01/2015

Apple pie na mące orkiszowej











Są powody, dla których to ciasto to klasyk. W tradycyjnym amerykańskim apple pie trudno jest cokolwiek ulepszyć - dla mnie jest doskonałe. W swojej wersji bardzo blisko trzymałam się przepisu, a jedyną zmianą było dodanie mąki orkiszowej. Dzięki niej placek ma lekko orzechowy posmak. Skusisz się na kawałek gorącego apple pie z lodami?


Ciasto:
200 g masła
300 g mąki orkiszowej
7 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka

Nadzienie:
6 średniej wielkości kwaśnych jabłek
sok z połowy cytryny
4łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części w proporcji 40 do 60 i włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, nastepnie w plasterki. Wymieszać w soku i przyprawach. Smażyć około 10 minut, dodająć na końcu miód.
Większą połową ciasta wylepić formę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku (15 min w 170 stopniach), następnie wystudzić i wyłożyć na spód jabłka, przykryć pozostałą połową ciasta, zrobić kilka dziurek na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekać 35-40 minut  w 170 stopniach. *


* najlepiej smakuje z waniliowymi lodami