Powered by Jasper Roberts - Blog

9/24/2015

Knedle z węgierkami








Na Love Affair on a Plate zaczynamy jesień od węgierek! Zawsze kojarzyły mi się z tą porą roku, a dzisiejsze danie jest wyjątkowe, ponieważ pochodzi z przepisu mojej babci. Jeśli coś cieszyło się uznaniem przez wiele lat, to zdecydowanie zasługuje na rekomendację! Knedle z węgierkami, polane roztopionym masłem, z bułką tartą i cukrem to doskonałe danie na nadchodzące jesienne dni.


Ciasto:
600 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
100 g sera twarogowego
300 g  mąki
1 jajko
szczypta soli
1/3 szklanki cukru brązowego

50 g masła
3 łyżki bułki tartej
cukier brązowy do posypania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i wyrobić, tak aby ciasto się nie kleiło. Oderwać kawałki ciasta, spłaszczyć na dłoni. W środek kłaść śliwkę bez pestki i wsypać pół łyżeczki cukru. Dokładnie zlepiać  formując kształt kulki.
Knedle gotować w osolonej wodzie około 3 minut (liczyć od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Polać roztopionym masłem z bułką i posypać cukrem.