Powered by Jasper Roberts - Blog

2/09/2016

Waniliowe magdalenki z malinami












Ostatnio na Love Affair On A Plate pojawiło się duuużo słodkich przepisów, ale nie mogłam się oprzeć i nie wrzucić jeszcze jednego! Magdalenki to klasyka, której nikomu przedstawiać nie trzeba, ale każda ich wersja jest trochę inna.  Bardzo lubię ten delikatny, maślano-waniliowy smak. Do moich dodałam maliny, które zamroziłam zeszłego lata. Są pyszne!

Przepis na 24 magdalenki

150 g mąki 100 masła
2 jajka
100 cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
skórka i sok z połowy cytryny

maliny
cukier puder 

Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę i sok z cytryny, ziarenka wanilii. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać masło i dokładnie wymieszać. Formę od magdalenek wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar strząchnąć. Ciasto nakładać łyżką do wgłębień w foremce, dodać maliny (maksymalnie 3). Piec około 15 minut w 190 stopniach do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają, koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ja lubię Magdalenki! a takie z owocowym środkiem mogłabym jeść non stop!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka temperatura pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne i takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham magdalenki najbardziej na świecie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam Magdalenek :) Wyglądają ślicznie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń