Powered by Jasper Roberts - Blog

3/14/2016

Babka pomarańczowa z lukrem z granatu











Biorąc pod uwagę tematykę tej strony, chyba nikogo nie zdziwi fakt, że moją ulubioną częścią Wielkanocy jest jedzenie. Święta już niedługo, dlatego warto zabrać się za planowanie pysznego menu. Babka, którą widzicie jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Woda z kwiatów pomarańczy nadaje jej egzotyczny aromat. Do lukru dodałam sok z granatu, dzięki któremu uzyskałam pastelowy różowy kolor a Pani babka wygląda pięknie!

190 g mąki
200 g masła
4 jajka
110 g cukru pudru
150 g jogurtu naturalnego gęstego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

1 granat
garść pistacji do dekoracji

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki soku z granatu


Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajka i stale mieszając wlać jogurt i wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać skórkę i wodę pomarańczową, wymieszać i przelać masę do formy wysmarowanej masłem. Babkę piec w 170 stopniach przez godzinę. 
Po wystudzeniu przygotować lukier. Do miski  wsypać cukier puder, wlać sok z połowy granatu i wymieszać na gładką masę. W razie konieczności dodać więcej cukru lub soku, aby otrzymać odpowiednią gęstość. Polać lukrem ciasto, ozdobić pestkami i pistacjami.




3 komentarze: