Powered by Jasper Roberts - Blog

3/02/2016

Chia pudding z domowym masłem orzechowym








Wygląda na to, że zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, dlatego dobrze jest osłodzić sobie oczekiwanie na wiosnę czymś zdrowym. Nasiona chia już dłuższy czas cieszą się popularnością - bardzo zasłużoną. Mają na nasz organizm pozytywny wpływ i mogą być podstawą wielu pysznych rzeczy. Deser z nasion chia i domowego masła orzechowego z nerkowców to świetny przykład!

2 łyżki nasion chia
szklanka mleka 

Nasiona chia zalać mlekiem, odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Masło orzechowe:

2 szklanki uprażonych orzechów nerkowca
szczypta soli

Orzechy i sól  umieścić w malakserze i miksować przez około 15 minut, aż powstanie gładka masa.

2 łyżki masła orzechowego
1 dojrzały banan
1 łyżeczka syropu klonowego
1/4 łyżeczki cynamonu
 jogurt naturalny 

orzechy, pistacje do posypania 

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na dno szklanki lub miski wlać zmiksowany koktajl, następnie dodać nasiona chia i posypać orzechami.












2 komentarze:

  1. Wspaniala propozycja. Pudding chia uwielbiam.:) Najbardziej z mlekiem kokosowym i np malinami, ale Twoja propozycja również bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna kombinacja, w smaku musi być bardzo pyszne. Spróbuję koniecznie jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń