Powered by Jasper Roberts - Blog

1/25/2016

Mini pączki z serkiem mascarpone i kardamonową polewą









Co prawda tłusty czwartek jeszcze przed nami, ale dobrze jest przygotować się wcześniej. Mini pączki z serkiem mascarpone robi się naprawdę szybko - to dobry pomysł na deser last minute. Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej temperaturze smażenia - zbyt niska sprawi, że nasiąkną tłuszczem, a w zbyt wysokiej zarumienią się zbyt szybko, lub przypalą, a środek pozostanie surowy. Warto też pamiętać o prostej zasadzie: mini pączków można zjeść więcej!

250 g serka mascarpone
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczko proszku do pieczenia

około 1 litra oleju do smażenia
cukier do obtoczenia pączków

Polewa:
sok z połowy cytryny
około 5 łyżek cukru pudru

szczypta kardamonu


Mascarpone wymieszać z żółtkami i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W  garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Smażyć pączki około 3 minut z dwóch stron. Usmażone pączki odkładać na papier do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze
Wycisnąć sok z cytryny, dodawać partiami cukier puder i kardamon, mieszać. Jeśli polewa będzie zbyt rzadka wsypać więcej cukru. Lukrem polać pączki.




1/21/2016

Bezglutenowe gryczane gofry z masłem migdałowym, dżemem truskawkowym i karmelizowanym bananem









Wyobraź sobie coś, co smakuje jak niebo. Jest pyszne, słodkie, a w dodatku zdrowe. A teraz wyobraź sobie, że zaczynasz tym dzień!
Oprócz dobroczynnego wpływu na organizm, mąka gryczana nadaje również wypiekom charakterystyczny orzechowy posmak. Mogę Was zapewnić, że w połączeniu z masłem migdałowym takie gofry są absolutnie pyszne! Użyłam truskawkowego dżemu, ale najlepiej użyć takiego, jaki sami najbardziej lubicie.

Migdały do przyrządzenia masła możecie zastąpić orzechami. Wszystkie czynności z przepisu będą wyglądały dokładnie tak samo.


Masło migdałowe:

200 g migdałów
2 łyżki oleju arachidowego
łyżeczka cynamonu
łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli

Migdały  uprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić. Umieścić w blenderze, wlać olej i miksować przez około 15 minut. Musi powstać gładka, jednolita masa. Na koniec dodać cynamon, miód i sól, zmiksować ponownie.

Gofry:

3 żółtka
3 białka
150 g mąki gryczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g roztopionego masła
250 ml mleka

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać mleko i wystudzone masło. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Z powstałego ciasta smażyć gofry. 

Karmelizowane banany:

2 banany
łyżeczka masła
łyżka cukru trzcinowego
łyżka miodu

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, gdy się rozpuści włożyć przekrojone wzdłuż banany. Karmelizować około 5 minut, aż nabiorą złotej barwy. 

Będziemy jeszcze potrzebować:

dżem truskawkowy
miód / syrop klonowy / syrop z agawy
orzechy włoskie

Gofry posmarować masłem migdałowym i dżemem, na wierzchu ułożyć banany, polać miodem i posypać orzechami.


1/15/2016

Sernik z polewą toffi i solą wędzoną












Dzisiejszy przepis to owoc mojej wielkiej miłości do słodko-słonych deserów. Sernik na maślanym spodzie, z białą czekoladą i polewą toffi z solą wędzoną to dla mnie połączenie idealne. Sól wędzona w płatkach w tym serniku sprawdziła się świetnie!

Spód:
300 g ciasteczek maślanych 
40 g masła
1 czekolada biała
50 g płatków migdałowych


1 kg zmielonego twarogu
250 g serka mascarpone
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru

Polewa:
50 g masła
100 cukru
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soli wędzonej (najlepiej Maldon)

Ciasteczka razem z roztopioną czekoladą, masłem i migdałami zmielić w blenderze na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Za pomocą miksera utrzeć cukier puder z serami, dodać stopniowo jajka i żółtka.
Masę serową wylać na spód z ciasteczek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika postawić formę do pieczenia. Zagotować wodę w czajniku. Do formy na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 80 minut. Wstawić do lodówki, na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
Przygotować sos: masło rozpuścić w garnku z grubym dnem, wsypać cukier i mieszać. Gdy składniki się połączą stopniowo wlewać śmietanę, mieszać i gotować około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje, dodać sól. Wylać na ostudzony sernik. 



1/08/2016

Migdałowa jaglanka z nasionami chia, karmelizowanymi bananami i jagodami












Jaglanka na mleku migdałowym to samo zdrowie, a w dodatku jest pyszna. Karmelizowane banany wnoszą to śniadanie na nowy poziom smakowitości. Nie można sobie wymarzyć lepszego początku dnia!


2 szklanki mleka migdałowego
1/2 szklanki płatków jaglanych
3 łyżeczki nasion chia
1 banan
łyżka miodu

orzechy/migdały
jagody lub inne ulubione owoce


Mleko wlać do garnka, wsypać płatki i nasiona chia, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Mieszać co jakiś czas żeby płatki nie przywarły do dna i nie przypaliły się. 
Na patelnię wlać miód, dodać przekrojonego na pół banana i smażyć, aż nabierze złotego koloru. 
Jaglankę przelać do miski, na wierzch ułożyć banana, posypać orzechami i jagodami. 



1/03/2016

Chińskie puszyste bułeczki z pikantną wieprzowiną











Jeśli w nowym roku postanowiliście zgubić trochę świątecznych kilogramów, to proponuję odłożyć te plany jeszcze o kilka dni. Po spróbowaniu tych bułeczek, nie będziecie chcieli się od nich oderwać! Delikatne ciasto wygląda zachęcająco, ale najlepsze jest to, co znajduje się w środku - pyszny mięsny farsz z sosem sojowym, ostrygowym, marchewką, czosnkiem i miodem. Smacznego! 

Przepis na ciasto pochodzi z książki Goka Wana "Kuchnia chińska według Goga", którą znalazłam pod choinką ;)


Ciasto:

saszetka drożdży (7 g)
500 g mąki 
310 ml ciepłej wody
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju arachidowego

Farsz:

200 g polędwicy wieprzowej
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu hoi sin
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
sól 

marchewka
2 szalotki
szczypiorek
olej arachidowy do smażenia



Do miski wrzucić suche składniki na ciasto, wlać olej i połowę wody, zacząć wyrabiać rękami, dolewając co jakiś czas wodę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 
W międzyczasie przygotować nadzienie. Polędwice pokroić na cienkie kawałeczki, marchew obrać i posiekać w kostkę, szalotkę w piórka. Rozgrzać w woku olej, wrzucić mięso, wlać sos sojowy, ostrygowy i hoi sin, smażyć około 5 minut. Dodać resztę przypraw, czosnek, marchew, szalotki i miód. Przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić. 
Ciasto wyjąć na stolnicę, oprószyć mąką, zagnieść ponownie i podzielić na 15 części. Uformować z nich kulki i rozpłaszczyć. Na każdy placek nakładać około 2 łyżeczek farszu, zlepić brzegi i odstawić bułeczki na 15 minut do ponownego wyrośnięcia (przykryć ścierką żeby nie wyschły).
Na dno bambusowego koszyka włożyć papier do pieczenia, ułożyć pierwszą partię bułeczek. Zamknąć naczynie i gotować na dużym ogniu - parze przez 12-15 minut.