Powered by Jasper Roberts - Blog

3/01/2017

Bajgiel z jajkiem w koszulce, szpinakiem i sosem Mornay











Jajko w koszulce łatwo jest przygotować, a z odrobiną kreatywności można zrobić z niego doskonały, pożywny i pełen smaku posiłek. Czy jest coś lepszego niż moment, w którym  żółtko rozlewa się po aromatycznych liściach szpinaku z czosnkiem, po dobrze wypieczonym bajglu, i tylko czeka aż weźmiemy kolejny kęs? Jeśli myśląc o tym nie cieknie Wam ślinka, widocznie nie zaznaliście jeszcze przyjemności jedzenia jajka po florencku. Najwyższy czas to zmienić – obiecuję, że będziecie chcieli przygotowywać je tak często, jak to tylko możliwe.

2 jajka najlepiej „zerówki”
2 bajgle
liście świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa truflowa


Bajgle przekroić i podpiec na rumiano w piekarniku lub tosterze.
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Wlać oliwę na patelnię, dodać pokrojony czosnek i liście szpinaku, doprawić. Smażyć 5 minut.

Do garnka wlać wodę na wysokość około 10 cm, dodać łyżkę octu.  Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Jajko wbić do małej miseczki i ostrożnie wrzucić do wrzątku, powtórzyć z drugim jajkiem. Gotować przez około 3 minuty. Wyjąć jajka łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.

Bajgla skropić odrobiną oliwy, ułożyć szpinak i jajko. Polać sosem, doprawić pieprzem i solą. Ewentualnie posypać jeszcze parmezanem.